Τα ελληνικά ακίνητα «σκανάρονται» από ξένα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια

Στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων έχει μπει η ελληνική αγορά ακινήτων, που «σκανάρεται» όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εμπορικά ακίνητα, αλλά και τα αστικά ακίνητα όλων των κατηγοριών, που αποκτούν ενδιαφέρον λόγω και του αυξημένου τουριστικού ρεύματος στη χώρα.

Την κινητοποίηση μεγάλων funds επιτρέπει και η πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες, εκτός από τη διαχείριση «κόκκινων δανείων», έχουν και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση ακινήτων, όπως για παράδειγμα την εκμίσθωση, τη συντήρηση και την επίβλεψή τους, αξιοποιώντας δυνατότητες όπως η υποβοήθηση του δανειολήπτη να πουλήσει το ακίνητό του και να απαλλαγεί υπό προϋποθέσεις από το χρέος του.

Παρόμοια εμπειρία αναμένεται να αναπτύξει η Cepal, η εταιρεία που έχουν συστήσει η Centerbridge και η Alpha Bank για τη διαχείριση «κόκκινων δανείων» και αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της αξιοποίησης ακινήτων, μεταφέροντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην Ισπανία. Προοπτικά, το μοντέλο λειτουργίας της Cepal βασίζεται στη συνεργασία της με ευρύ δίκτυο μεσιτών, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή. Το ενδιαφέρον που εμφανίζει η αγορά ακινήτων στη χώρα μας επιβεβαιώνει και η είσοδος στην ελληνική αγορά της Resolute Asset Management με έδρα το Λονδίνο, που αδειοδοτήθηκε πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Resolute Asset Management ειδικεύεται στο εξωτερικό στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τη διαχείριση κυρίως μεγάλων εμπορικών ακινήτων, αναλαμβάνοντας και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων η δραστηριότητα των οποίων συνδέεται με το ακίνητο. Στη χώρα μας αναμένεται να αναπτύξει παρόμοια δραστηριότητα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της κυρίως στην εξεύρεση λύσεων για τις οφειλές μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που βαρύνονται με δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις.

Οι τράπεζες κινητοποιούνται στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», ανοίγοντας την αγορά των πωλήσεων μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που έχουν ξεκινήσει. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank έχουν ενεργοποιήσει τη δική τους πλατφόρμα δημοπρασιών, μέσω της οποίας μεταβιβάζουν ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητά τους και δεν βαρύνονται με υποθήκες ή άλλες εκκρεμότητες. Η Eurobank λειτουργεί ήδη την πλατφόρμα «business exchange», μέσω της οποίας έχει μεταβιβάσει περίπου 220 ακίνητα το 2017, ενώ στόχος είναι η πώληση 700 ακινήτων έως το 2018. Η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινίασε την πλατφόρμα «Properties4sale.gr», που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 9 Μαΐου, παρουσιάζοντας τα πρώτα 58 ακίνητα ιδιοκτησίας της τράπεζας, ενώ σχεδιάζει την επόμενη δημοπρασία το φθινόπωρο.

Πρόκειται για ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά της και τα οποία είναι ελεύθερα βαρών ή άλλων υποχρεώσεων. Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία, που ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό και συμβάλλει στη διαφάνεια και στην απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μέσα από την πώλησή τους αποτρέπεται η απαξίωση αυτών των ακινήτων και απελευθερώνεται ρευστότητα για την τράπεζα, την οποία μπορεί να διοχετεύσει στη χρηματοδότηση της αγοράς του ακινήτου, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα μπουν σε πρώτο πλάνο από τον Σεπτέμβριο μέσα από την πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η διαδικασία αποσκοπεί στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών που φέρεται να κρύβονται πίσω από το κλίμα ασυλίας που έχει δημιουργηθεί επί σειράν ετών και συντηρείται και με την αποτροπή των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία της χώρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ